Middeleeuwen
Christendom
Rond de vierde eeuw na Christus kwam het Christendom in Oostenrijk het verspreide zich snel mede door Bourgondische koningen en de Franken in het oosten van Zwitserland bleven de Alamannen Wodan noch vereren maar in de 7e eeuw won ook daar het Christendom het daar doordat Ierse Monniken daar gingen evangeliseren.
In 1519 werd door Huldrich Zwingli de reformatie in Zwitserland gestart want Zwitserland was intussen geheel Rooms geworden het kwam ook tot heftige vervolgingen met oorlogen, in één van die oorlogen sneuvelde Huldrich Zwingli. In 1541 kwam er een nieuwe aanloop door Johannes Calvijn. Bij de Synode in Dordrecht in 1618-19 werd de eenheid in het gereformeerd geloof vast gelegd daar waren veel Zwitserse theologen bij.
Vrijheid
In de 13e werd een vrijheidsbrief geregeld waardoor de Zwitsers meer vrijheid kregen. Een koning genaamt Rudolf 1 van Habsburg wilde Zwitserland in nemen. Dit leidde in 1291 tot de oprichting van het Zwitsers Eedgenootschap om de koning te verjagen en dat lukte. In 1315 wilde ene Leopold 1 van Oostenrijk het innemen maar de Zwitsers versloegen zijn leger bijna helemaal. in 1499 ontrok Zwitserland zich van het Heilig Roomse Rijk en zijn echt helemaal onafhankelijk. Alleen dit gold voor 3 kantons die samenwerkten maar er was geen echt bestuur of een grondwet. Daarna sloten er nog meer kantons bij maar de verhoudingen tussen de kantons waren oneerlijk.
Oorlogen
In Zwitserland zijn nog vier geloofsoorlogen gevoerd: de Tachtigjarige oorlog, de Dertigjarige oorlog, de 1e Villmergeroorlog (1656) en de 2e Villmergeroorlog (1712). In Zwiterland brak in 1798 een oorlog uit de leider was Nikolaas von Steiger, hij viel met een leger Zwitserland binnen. Hij bezette Bern, Geneve en nog wat andere steden. Dit leide ook tot het einde van het Oude Eedgenootschap. Ook Napoleon bezette Zwitserland. Hij verdeelde de kantons opnieuw en er kwam een nieuwe grondwet. Toen Napoleon verloor en geen macht meer had kwam de restauratie van het Eedgenootschap